Thomas Dam og Gjøltroldene

Et lille klip med Thomas Dam og produktion af Gjøl Troldene.

www.damworld.dk/10032946

Klip fra Tivoliland og Thomas Dam's springvandsfigurer.

www.damworld.dk/9986296

 

 

Historien om Gjøl Trolden

Der var engang... 
Meget vand er strømmet gennem Limfjorden siden fiskersønnen, og skaberen af Troldene Thomas Dam skar den første Trold efter sit eget spejlbillede, i et stykke træ. Thomas Dam's familie var dengang meget fattige og træskærearbejdet var deres eneste indkomst. Ingen anede, at disse små væsener engang skulle blive verdensberømte.

 

Før Thomas Dam rigtig kom i gang med træskæreriet, havde han været fisker, murer og bager.

 

Efter at Thomas en periode havde lavet store figurer til Tivoli og markedspladser, gik hele den lille familie i gang med at lave mindre troldefigurer. Figurerne var dengang lavet af naturgummi og stoppet ud med træuld. Parykkerne var syet sammen af små fåreskindsrester og tøjet var syet på trolden. Alt sammen lavet i hånden.
Det var et kæmpe arbejde, men salget gik godt og gav brød på bordet.

 

Snart blev det lille baghus for småt, og man blev nødt til at bygge en egentlig fabrik. Salget voksede støt op gennem tresserne, og tusindvis af trolde rejste ud i den store verden.
Efterhånden som salget steg, måtte man også finde en mere rationel måde at lave troldene på. Derfor begyndte man at bruge en art kunstgummi, så selve kroppen kunne laves på maskine. Dette materiale har også den fordel, at det holder meget længere end det naturlige gummi.
Resten af fremstillingen er stadig mest håndarbejde, det sikrer, at alt er topkvalitet, og at hver eneste Trold er noget helt specielt.

 

Mange har gennem tiderne prøvet at kopiere Troldene, men der er kun en ORIGINAL Trold - nemlig Thomas Dam's.

 

Ifølge de gamle eventyr har trolde magiske evner. De elsker at få dig til at smile og være glad. Nogen siger, at trolde også bringer held. MEN PAS PÅ ! Det er kun den originale Dam trold, der har magiske evner. DERFOR - Se efter Dam logo'et. Så er du sikker på at få den ORIGINAL LYKKETROLD.